dinsdag 11 juli 2017

De gevlinderde betonvloer

Voor de vloerafwerking van de gehele begane grond hebben we gekozen voor gevlinderd beton, oftewel Woonbeton. We kwamen op dit idee doordat een van de potentiƫle aannemers in de voorgesprekken voorstelde om, als alternatief op een dure gietvloer, de constructieve vloer glad af te vlinderen en in te zetten als strakke en naadloze vloerafwerking.

Referenties
Het maken van een mooie gevlinderde betonvloer blijkt nogal wat voeten in de aarde te hebben. Het door de aannemer voorgestelde betonbedrijf kwam uiteindelijk niet met goede referenties waarbij wij het vertrouwen hadden dat het goed zou komen, zowel wat betreft de details als de kleur en textuur van het beton. Uiteindelijk vonden we na lang zoeken zelf een bedrijf uit het westen van het land die wel de juiste referenties kon geven en besloten we om deze vloer zelf uit te besteden.

Op advies van dit bedrijf is de 'eindvloer' pas aan het einde van de bouw gestort, hierdoor was de kans op beschadiging, vlekken, etc. tijdens de bouw het kleinst. Omdat stucpasta met beton een chemische reactie zou kunnen aangaan werd de vloer pas gestort nadat de stucadoor was geweest.

Wat is kritisch?

  1. Dilataties. Om scheurvorming te voorkomen werd een krappe wapening van 8/100/100 aangehouden. Om verdere scheuren te voorkomen is er ter hoogte van de hal een dilatatieprofiel voorzien, bestaande uit twee rvs strippen die in de beton zijn ingestort. Achteraf was het inzagen van de vloer waarschijnlijk mooier geweest.
  2. Hoogte. Beton kan - ondanks de belofte van het betonbedrijf - niet op de mm op hoogte worden gestort. Uiteindelijk levert dit problemen op met de schuifpui die met warm weer vast loopt op de zeker 5 mm te hoog aangebrachte betonvloer. Afschuren van beton levert zogenaamd "peper en zout"-effect of zelfs het grind komt aan het oppervlak. Ook zijn er hoogteverschillen bij de vloerstopcontacten.
  3. Coating. Dit is een soort beroepsgeheim van de betonman, maar pas na de tweede (andere) coating is de vloer 'verminderd vatbaar' voor vloeistofvlekken (blijft kortom kritisch).
  4. Detailaansluitingen. Zie ook eerdere post over het stucwerk en de plinten.
  5. Storten van de betonvloer - hal. De folie is ervoor om verschillend krimpen en uitzetten van de onder- en bovenvloer toe te laten.
    Storten van de betonvloer in de keuken en woonkamer. Het stucwerk is afgeplakt.

    Bijschrift toevoegen
      Zelf gemaakte bekisting van het betonnen terras buiten.
        Planken incl schuimstrook als tijdelijke bekisting tegen de glaspuien worden op hoogte gesteld.

        Gehele vloer afgedekt met stucloper om kleurverschillen door ongelijkmatige lichtinval tijdens uitharden te voorkomen.




    2 opmerkingen:

    1. Hallo Maarten en Marije,
      Ik ben ook bezig een bedrijf uit te zoeken voor een gevlinderde betonvloer in mijn woning. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Zijn jullie tevreden met het bedrijf wat dit bij jullie heeft gelegd en kan je mij dan de naam doorgeven? Bij jullie ligt de vloer nu al even dus ben benieuwd naar jullie mening nu..
      Hartelijke groet,
      Arianne

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Beste Arianne, de vloer houdt zich verder wel aardig goed, ook in combinatie met onze kinderen die hem af en toe goed op de proef stellen. De mitsen en maren heb ik in de blog hierboven al aangegeven, verder valt met het betonbedrijf wel goed te overleggen, de naam van het bedrijf is BT-CO uit Nederhemert.

        Verwijderen