zaterdag 27 mei 2017

Stucwerkdetails

Eind maart begon de stucadoor in de woning met het sausklare stucwerk. We hebben een tijd getwijfeld of we wel of niet de stucadoor zelf in zouden huren. Uiteindelijk waren we erg blij dat we het zelf hebben aangestuurd. Het stucwerk raakt binnen nagenoeg alles: de verlichting, de binnen- en buitenkozijnen, de in de wand opgenomen vloerplinten en de schuifdeuren. Vanwege bepaalde specifieke details had dit wel wat afstemming en aandacht nodig en onze stucadoor Harry Bosma uit Munnekezijl/Groningen (eenmansbedrijf, geen website, tel. 06 2671 4079) had het geduld en het vakmanschap om dit goed uit te voeren.

Sausklaar
Om te beginnen een stukje over de terminologie in stucadoorswereld, hier maak je gemakkelijk een vergissing in. Wij wilden graag mooie vlakke wanden en plafonds, wat 'sausklaar' (en dus geen behangklaar) stucwerk/pleisterwerk heet. (Je hebt ook nog de termen 'tegelklaar', 'fijn schuurwerk' en 'sierpleisterwerk' maar daar ga ik nu niet verder op in). De aannemer had in de aanbestedingsfase voorgesteld om alleen de naden tussen de gipsplaten van de plafonds vlak af te werken ('naden vlak'), dit zou genoeg zijn om het vlak te krijgen. Toen we hem later nog eens vroegen of dit nu echt vlak zou worden was het antwoord dat dit eigenlijk niet voldoende zou zijn, de gehele plafonds dienden eigenlijk met een laag van zo'n 3-5mm overgezet worden, dit tegen een forse meerprijs. Dit was ook het punt dat we kozen om het stucadoorswerk zelf verder te regelen.

Details
De volgende specifieke details zijn in het stucwerk opgenomen:

Buitenkozijnen weggestuct
Om de buitenkozijnen zoveel mogelijk weg te werken en op bepaalde plekken koudebruggen te voorkomen, is het stucwerk voor de kozijnen langs gezet of loopt het stucwerk (bij de te openen ramen) tegen de kozijnen aan. Dit was een kritisch detail omdat in de ruwbouw al rekening gehouden moest worden met de dikte van het stucwerk. Uiteindelijk was het verstandig geweest om iets meer marge voor het stucwerk aan te houden, dit in verband met onnauwkeurigheden in de ruwbouw.

De stucadoor bezig met het detail bij de hoekpui, waar hij net zijn stucstop plaatst.
Plinten vlak in de wand
De plinten hebben we vlak in de wand opgenomen. Dit bleek uiteindelijk toch erg/te kritisch te zijn, aangezien de wand vanuit de ruwbouw toch niet helemaal recht/vlak loopt is het niet helemaal gelukt om de plint overal exact vlak met het stucwerk te krijgen. Dit hing ook samen met de bouwvolgorde van de gevlinderde betonnen afwerkvloer (waarvan we wilden dat tegen de plint aan gelegd zou worden) en de binnendeurkozijnen (die halverwege het stucwerk pas geleverd werden). Misschien dat we er uiteindelijk toch een 3mm dikke plint voor gaan zetten.

Plaatsing van de hardhouten plinten in de sparing onder het stucwerk.


Plafondrail
De gordijnrails voor de grote glaspuien hebben we in het stucwerk opgenomen. We hebben hiervoor een Goelst 4900 gordijnrail gebruikt. Deze is eigenlijk niet bedoeld als 'stucrail' maar door een tijdelijke afdekstrip in de rail (tevens door Goelst geleverd) kon het toch zo worden toegepast. De rail wordt met meegeleverde superkleine torx schroefjes vastgezet.

Koven voor raambekleding
In de aftimmering van de ramen hebben we sparingen voor koven laten maken zodat we hier raambekleding in op kunnen nemen. De koven zijn meegestuct.

Inbouwspots
In het plafond hebben we zogenaamde stucspots opgenomen. Dit zijn spotjes gemaakt van gips die vlak in het plafond opgenomen en daarna meegestuct kunnen worden. Wij hebben hiervoor de Qazqa Gipsy DL Mini Round toegepast. Omdat er maar twee bevestigingslipjes aanzitten, kostte het wel wat moeite om ze goed stevig in het plafond te maken.

Een van de 15 stucspots op zijn plek. Volgende keer ook maar de plek van de regels van het verende verlaagd plafond uittekenen? 
Preview van hoe het gaat worden, de wanden en plafonds zijn net gespoten. Raam in de hal.
Fragment van de vrijstaande badkamernis in onze slaapkamer.

Badkamernis vanaf de andere zijde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten