woensdag 12 juli 2017

Luchtdichting

Bij een energie-arme woning is naast de hoge isolatiewaardes een goede kierdichting of luchtdichting van belang (uiteraard in combinatie met goede wtw-ventilatie). We hadden daarom een hoge ambitie neergelegd wat betreft de luchtdichtheid (passiefhuisniveau).  De naden tussen wand-, vloer- en dak- en kozijnaansluitingen en doorvoeren voor electra en riolering zijn dichtgemaakt met speciaal voor houtskeletbouw ontwikkelde tapes. Bij de ramen en deuren is dubbele kierdichting toegepast in combinatie met valdorpels bij de buitendeuren.

Na afronding van de ruwbouw is een eerste blower-door test verricht om te zien in hoeverre de woning luchtdicht gebouwd was. Deze tussentijdse test bleek niet voor niks, vooral bij de aansluiting tussen de begane grondvloer bleken de naden niet goed dicht te zijn. Extra tape leverde al een sterke verbetering. Ook aan de aansluitingen van kozijnen met de wand bleek het een en ander te markeren en het lange strookraam van de keuken bleek niet goed te sluiten.
 Ventilator voor Blower Door test in de achterdeur.
Bij de laatste blower doortest bleek dat er grote verbeteringen gehaald waren, maar er nog veel te wensen over was. Nu we er inmiddels wonen hebben we zelf al een aantal zaken opgepakt, en zal de luchtdichting nog beter worden bij het afmaken van de slaapverdieping (nu nog een grote open onafgewerkte ruimte, straks vier extra slaapkamers). Onderstaand een aantal tips vanuit de ervaring van de praktijk.


  1. Luchtdicht tapen lijkt eenvoudig, dit blijkt echter niet voor iedereen weggelegd. Check dus of de bouwvakkers dit tapen dus goed uitvoeren. Gebruiken ze het juiste type tape, zit er geen stof onder, plakken ze de binnenhoeken goed dicht (evt. in combinatie met speciale hoekstukken). Op onderstaande foto heeft de aannemer er echt een potje van gemaakt, meerdere lagen van verschillende type tape over elkaar heen, de plakstrippen er zelfs nog op.
    Voorbeeld van slecht tapen bij een van onze dakramen. Meerdere lagen van verschillende tape met zelfs de plakstrip er nog op.
  2. Uiteraard zijn er verschillen, maar schuifpuien in algemene zin zijn een zwak punt qua luchtdichting. Wees je hiervan bewust als je hiervoor kiest.
  3. Zelf beslag plaatsen en garantie. Voor ons keukenraam wimpelde de aannemer ons verzoek de slechte kierdichting op te lossen af, het beslag dat we zelf geplaatst hadden zou de oorzaak zijn omdat het te slap zou zijn (stevigste variant van axa). Uiteindelijk maar zelf opgelost met een sponningschaaf en het schoonmaken van de rubbers (stucwerk op rubbers). Tip: door zelf kozijnbeslag te plaatsen vervalt de garantie, bedenk dit goed.

    Onderaansluiting van het keukenraam op de (stucwerk vensterbank) met grote kier. Uiteindelijk hebben we het probleem zelf verholpen door de sponning wat aan te passen (klemde) en de dichtingsrubbers schoon te maken en opnieuw te plaatsen.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten