dinsdag 21 maart 2017

De keuken - een strak massief houten blok van SOOL (deel 1)

Nu de buitenkant op de aluminium kozijnen en houten gevelvlakken na gereed is wordt het tijd om ons op de binnenkant te concentreren! Een belangrijk en beeldbepalend onderdeel is uiteraard de keuken.

Na lang zoeken kwamen we per toeval tijdens een bezoek aan een showroom van gietvloeren in aanraking met een zeer bijzondere keuken: alle hoeken van de volhouten kast- en ladefronten waren in verstek gezaagd en de kopse zijde van het keukeneiland kwam helemaal los van de grond. Bij navraag bleek dit een keuken van Studio SOOL uit Assen te zijn.

De keuken van Studio SOOL die we tegenkwamen in de showroom van VDA Vloeren in Vries.


Studio SOOL bestaat uit de broers Mark en Bart Bakker. Een aantal jaar geleden zijn ze begonnen met het maken van allerlei bijzondere houten interieurstukken. Hun keukens bleken erg succesvol en dit is tegenwoordig een groot deel van hun werk.

Waar wij naar op zoek waren - een strak greeploos massiefhouten blok als kookeiland en een achterwand met strak witte fronten die in een vlak met de gestucte wand liggen - bleek allemaal gesneden koek voor SOOL. Bart en Mark hebben ons in een aantal fasen door het ontwerpproces genomen, vergelijkbaar als het proces bij het ontwerpen van een gebouw (Schetsontwerp -Voorlopig Ontwerp -Definitief Ontwerp - Werktekeningen). Het is erg fijn als je de mensen die het moeten maken (Bart en Mark van SOOL dus) niet de hele tijd hoeft uit te leggen wat je bedoelt en vrijwel alle ideeën over de vorm, materiaalkeuze en details in hun ogen vanzelfsprekend zijn dan wel nog beter kunnen. Onderstaand een paar voorbeelden:

1. het hout (in ons geval Iepen) wordt zo gezaagd dat de 'tekening' van het hout rondom vrijwel volledig doorloopt;
2. de kastfronten worden op de hoeken in verstek gezaagd zodat er nergens kops hout te zien is;
3. het keukenblad wordt als een geheel gemaakt van een kras- en hittebestendig materiaal dat een soort kruising is tussen porselein en keramiek (dekton), de inductiekookplaat wordt hier volledig vlak in geïntegreerd;
4. er zijn nergens roosters (bijvoorbeeld boven de koelkast en onderin de plint), dit wordt opgelost met een verdekt liggende kier in de overlap tussen plint en kastfront;
5. koelkast en diepvries kunnen ook greeploos (door middel van een electrisch mechanisme) worden uitgevoerd

Inmiddels is het hout in de werkplaats geacclimatiseerd (ingekocht als een hele stam, zie foto) en beginnen Mark en Bart deze week aan ons keukenblok!

Bart en Mark laten ons in hun werkplaats de iepenhouten stammen zien voor onze keuken en trap.


Tenslotte, we hebben ook besloten om onze traptreden te laten meenemen in iepenhout zodat dit straks een mooie samenhang oplevert. We zijn superbenieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten