woensdag 15 februari 2017

Een bijzondere metselwerk jas

Halverwege december was het metselwerk aan de beurt. De keuze (zie eerder deze blog) is gevallen op de Linea 3016 stenen van steenfabriek Van de Moortel uit Oudenaarde: een platte en lange steen van 240mm x 38mm. Doorslaggevend voor ons was het tijdloze karakter en het bijzondere formaat. We hebben de stenen zelf ingekocht en laten afleveren op de bouw.

'Zaagwerk door opdrachtgever'
Onze diep terugliggende dan wel volledig vlak in de gevel liggende kozijndetails vereisten verschillende op maat gezaagde stenen: stenen met diverse hoeken en riggels eruit gezaagd om koudebruggen te vermijden en kozijnen achter de steen te kunnen 'wegmetselen'. Bovendien hebben we alle gebouwhoeken in verstek laten metselen om op een mooie manier de benodigde dilataties te kunnen maken en het wildverband metselpatroon over de hoek te laten doorlopen. Hiervoor moesten de stenen schuin worden doorgezaagd. Op voorstel van de aannemer hebben we deze stenen (in totaal ongeveer 800 stuks) zelf in één lange zaterdag op maat gezaagd.

De gezaagde stenen die op de stalen lateien gemetseld zullen worden. Door de uitsparing komt de latei er straks niet onderuit.


In de hoek die uit deze stenen is gezaagd komt straks ofwel het kozijn (bij diep liggende kozijnen) ofwel een reep hoogwaardige isolatie (bij de vlak in de gevel liggende kozijnen).

Start van het metselwerk. De verspringende stenen voor de gemetselde ribbels en de schuin gezaagde hoekstenen zijn goed zichtbaar.
Aansluting van het metselwerk op het stelkozijn waar het aluminium straks tegenaan komt.
Detail aansluiting metselwerk op stelkozijn. In de uitsparing van de steen is de isolatie aangebracht.


Het metselwerk van de noordgevel na de eerste ochtend metselen! Het effect van de dunne voeg van gemiddeld 6mm is al goed zichtbaar.
Dekkleden en ijs
Om zoveel mogelijk eventuele uitbloei van het metselwerk te voorkomen hebben allerlei voorzorgsmaatregelen genomen, waaronder het toepassen van uitbloeiarme mortel en het rondom aanbrengen van dekkleden boven de gevels aan de rand van het dak.

De steiger op voor het aanbrengen van een uitrolbaar dekkleed.

De winter zorgde uiteindelijk voor aardig wat oponthoud van het metselwerk, waardoor het onderdak van Homatherm houtvezelplaten langer dan voorzien aan het weer werden blootgesteld. Dit materiaal is vochtbestendig en kan er tegen volgens de specificaties tegen. Maar toch waren we blij dat het metselwerk op 15 februari gereed was en het dak er een paar dagen later op ging!
Noordgevel met ribbels op hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten