maandag 27 februari 2017

Dakramen en dakbedekking

Metselwerk klaar, dat betekent dat het dak erop kon. De firma Welmecon stond na het vorstverlet van het metselwerk al te popelen om het dak van stalen golfplaten te voorzien, maar daarvoor moesten de dakramen wel aangebracht zijn.

Ons mooie zwartgecoate dak vroeg uiteraard om zwarte dakramen. Velux heeft echter maar een kleur die hier dichtbij in de buurt komt, en dat is hun standaard grijze kleur (RAL 7043 Verkeersgrijs B). In zwart leveren kon wel maar dan verdubbelde de prijs (!). We hebben diverse andere opties onderzocht maar uiteindelijk ervoor gekozen om zelf te regelen dat de aluminium lijsten in kleur gespoten werden.
De eerste dakramen worden geplaatst nadat ze van de spuiterij op de bouw zijn afgeleverd. 

Goten in kleur?

Zijn de goten ook in zwart te leveren? Dat was een vraag waar we al snel ja op te horen kregen. Alleen de gootbeugels niet! Deze hebben we (dus weer) zelf moeten aanpakken en in kleur moeten schilderen. Dus hierbij een boodschap aan de leveranciers van zwart-zinken goten (Nedzinc is het bij ons): zorg ook eens voor bijpassende gootbeugels...
Hulp bij het zelf zwart schilderen van de gootbeugels.
Er wordt begonnen met de dakplaten van de zuidzijde.


Geen windveer, schroeven in het dal en waterdichting rondom dakramen
In de voorbereiding van de plaatsing van het dak is samen met leverancier Welmecon geschaafd aan de uitvoeringsdetails. Zo bleek een randafwerking van de platen bij de kopse gevels uiteindelijk gelukkig niet noodzakelijk (zo licht en eerlijk mogelijk detail), bleek er geen ander omlijsting mogelijk dan het standaard Velux gootstukdetail en konden de schroeven uiteindelijk toch in het dal (dus niet bovenop de plaat) bevestigd worden als we de golfbreedte net wat groter zouden kiezen.
Het dak is gereed en de steiger rondom de woning is weggehaald. Het metselwerk kan nu langzaam doordrogen.
Zuidzijde met het schuin aflopende dakvlak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten