Het oorspronkelijke idee van de toepassing van het metselwerk in het bijgebouw was dat de combinatie van zwart hout en metselwerk in het bijgebouw de omgekeerde verhouding zou krijgen ten opzichte van de woning: bij de woning hebben we voornamelijk metselwerk gecombineerd met twee kleine vlakken zwart hout, in het bijgebouw is dit veel zwart hout met een beetje metselwerk.
Voor het metselwerk hadden we daarom al tijdens de bouw van het huis extra stenen (Linea 3016, Van de Moortel) besteld, zodat we zeker wisten dat er geen verschillen in het metselwerk zouden optreden tussen de woning en het bijgebouw. Ten tijde van de bouw van de woning dachten we dat we deze stenen in de vorm van een gemetselde plint zouden toepassen. Echter drie jaar later is dit heeft dit de gedaante gekregen van een stenen erfafscheiding op de noordelijke erfgrens waar het zwart houten gebouw tegenaan is gebouwd. Ondanks puzzelen met het aantal stenen (een restpartij andere stenen onder het maaiveld, het vergroten van de houten tuinkastdeuren en het bekijken van een andere voegdikte) bleek dit aantal niet voldoende en moesten we toch een pallet bijbestellen.
De zwarte ecoformaat steen waarmee we de zwarte gevels op de erfafscheiding hebben uitgevoerd (zie post ‘Optimalisatie van ruimte en prestatie’) komt ook bij Van de Moortel vandaan (sEptEm 7071) en konden we samen met de pallet Linea stenen laten komen. Het zwarte metselwerk is stootvoegloos en in wildverband uitgevoerd en het rode metselwerk net als de woning met 6mm dunne en diep uitgekrabte donkere voeg. Ondanks dat deze gevelvlakken naar de buren zijn gekeerd en we ze eigenlijk niet zien, hebben we moeite gedaan deze zo fraai mogelijk uit te voeren.
Het metselwerk nagenoeg gereed gezien vanaf de buren. |