In het gebouwtje komen vier houten kozijnen. De details variëren in verband met de verschillende binnenafwerking in het schuurdeel (geen gestucte afwerking) en de werkkamer (wel gestucte afwerking) en het wel of niet wegwerken van het kozijn. Aan de buitenzijde loopt de verticale betimmering voor alle kozijnen langs, deels op de deuren bevestigd, deels als vaste latten voor het kozijn langs en deels als zonwerende luiken.
Het grote raam van de werkkamer
Bij de werkkamer wordt het grote raam als vast glas uitgevoerd, boven het raam komt een ventilatierooster voor de toevoer van verse lucht. De kozijnstijlen hebben we zonder sponning laten uitvoeren, dit was nogal wennen voor de timmerfabriek die de kozijnen moest maken. Een eindstop voor het stucwerk vormt hier straks de aanslag voor het glas. In verband met het vervangen van het glas bij evt. ruitbruik is gekozen voor buitenbeglazing.
Horizontaal detail raam werkkamer. |
Verticaal detail raam werkkamer. |
Bij de plaatsing van dit kozijn riep de aannemer mij erbij, hij gaf aan dat het rooster te breed gemaakt was! Omdat we het kozijn wegwerken, had dit rooster eigenlijk minder breed moeten zijn dan de totale breedte van het kozijn. Gelukkig bleek het mogelijk dit rooster alsnog ter plekke in te korten zodat hij straks past binnen de breedte van de afgewerkte wandopening.
Naast het grote raam hebben we een luik voorzien die van buiten gezien straks achter het lattenwerk wegvalt. Dit draai- en kantelbare luik is bedoeld voor zogenaamde zomernachtventilatie (passieve koeling zomersituatie) maar kan ook ingezet worden voor het spuien van de ruimte. We hebben nog het speciaal ontwikkelde product Duco Nightvent hiervoor overwogen, deze is in de glassponning van een normaal kozijn te plaatsen en bevat een geïsoleerd paneel van PIR-isolatie en een schoepenrooster met gaas aan de buitenzijde tegen insecten, echter de meerprijs van 1500 euro excl btw op de totale kozijnprijs van 4500 euro vonden we niet in verhouding.
Plaatsing van het grote raam van de werkkamer. |