We hebben lang getwijfeld of we door zouden gaan met het idee van een zo transparant mogelijke ranke stalen trap die het uitzicht en de lichtinval vanaf de voordeur zo weinig mogelijk zou blokkeren. Dit omdat de trap in zijn geheel ondergebracht bij een trapfabrikant veel te duur zou gaan worden. Uiteindelijk overtuigden Bart en Mark van SOOL (zie keuken, ook verantwoordelijk voor de traptreden en het "brugplafond") ons ervan dat het zonde zou zijn dit trapontwerp overboord te gooien.
Ontwerp van de trap. De trap plus brug is als een op zichzelf staand element tussen de twee halwanden ontworpen. |
Na een lange zoektocht naar partijen die ons met de trap konden helpen, kwamen we bij de bedrijven Snijtech (Joure) en Smart Constructions (Heerenveen) uit. Snijtech is o.m. gespecialiseerd in het uitlaseren van plaatstaal en het bleek mogelijk om het patroon uit te laseren in het 10 mm dikke staal met de gewenste afmetingen (langste stuk ruim 4,80m x 1m). Ze konden echter de productietekeningen niet maken, wat er op neer kwam dat Maarten uiteindelijk zelf (na een avond brainstormen over alle details, verbindingen en toleranties met een bevriende werktuigbouwkundige) alle productietekeningen zelf maakte en zijn digitale tekeningen 1 op 1 werden ingelezen in de machine in Joure die de onderdelen uitlaserde.
Smart Constructions laste alles in elkaar. Na zelfwerkzaamheid bij het afschuren van de lasersnij-bramen en tegenvallers als door de laser kromgetrokken platen, extra werk voor het bijslijpen van de lasverbindingen en veel geduld, gingen de trapdelen naar de poedercoater in Wolvega. Op 23 oktober werd de trap in 1 dag geplaatst door de vakmannen van Krepla Trappen uit Ommen. Hierbij werd de juistheid van de keuze om de trap niet zelf te plaatsen bevestigd.
Zelfwerkzaamheid in het bijwerken van de gelaserde perforaties met vijl en schuurpapier in de hal van Smart Constructions. De plek van de tredeopleggingen is aangegeven met dunne laserlijn. |