maandag 27 februari 2017

Dakramen en dakbedekking

Metselwerk klaar, dat betekent dat het dak erop kon. De firma Welmecon stond na het vorstverlet van het metselwerk al te popelen om het dak van stalen golfplaten te voorzien, maar daarvoor moesten de dakramen wel aangebracht zijn.

Ons mooie zwartgecoate dak vroeg uiteraard om zwarte dakramen. Velux heeft echter maar een kleur die hier dichtbij in de buurt komt, en dat is hun standaard grijze kleur (RAL 7043 Verkeersgrijs B). In zwart leveren kon wel maar dan verdubbelde de prijs (!). We hebben diverse andere opties onderzocht maar uiteindelijk ervoor gekozen om zelf te regelen dat de aluminium lijsten in kleur gespoten werden.
De eerste dakramen worden geplaatst nadat ze van de spuiterij op de bouw zijn afgeleverd. 

Goten in kleur?

Zijn de goten ook in zwart te leveren? Dat was een vraag waar we al snel ja op te horen kregen. Alleen de gootbeugels niet! Deze hebben we (dus weer) zelf moeten aanpakken en in kleur moeten schilderen. Dus hierbij een boodschap aan de leveranciers van zwart-zinken goten (Nedzinc is het bij ons): zorg ook eens voor bijpassende gootbeugels...
Hulp bij het zelf zwart schilderen van de gootbeugels.
Er wordt begonnen met de dakplaten van de zuidzijde.


Geen windveer, schroeven in het dal en waterdichting rondom dakramen
In de voorbereiding van de plaatsing van het dak is samen met leverancier Welmecon geschaafd aan de uitvoeringsdetails. Zo bleek een randafwerking van de platen bij de kopse gevels uiteindelijk gelukkig niet noodzakelijk (zo licht en eerlijk mogelijk detail), bleek er geen ander omlijsting mogelijk dan het standaard Velux gootstukdetail en konden de schroeven uiteindelijk toch in het dal (dus niet bovenop de plaat) bevestigd worden als we de golfbreedte net wat groter zouden kiezen.
Het dak is gereed en de steiger rondom de woning is weggehaald. Het metselwerk kan nu langzaam doordrogen.
Zuidzijde met het schuin aflopende dakvlak.

woensdag 15 februari 2017

Een bijzondere metselwerk jas

Halverwege december was het metselwerk aan de beurt. De keuze (zie eerder deze blog) is gevallen op de Linea 3016 stenen van steenfabriek Van de Moortel uit Oudenaarde: een platte en lange steen van 240mm x 38mm. Doorslaggevend voor ons was het tijdloze karakter en het bijzondere formaat. We hebben de stenen zelf ingekocht en laten afleveren op de bouw.

'Zaagwerk door opdrachtgever'
Onze diep terugliggende dan wel volledig vlak in de gevel liggende kozijndetails vereisten verschillende op maat gezaagde stenen: stenen met diverse hoeken en riggels eruit gezaagd om koudebruggen te vermijden en kozijnen achter de steen te kunnen 'wegmetselen'. Bovendien hebben we alle gebouwhoeken in verstek laten metselen om op een mooie manier de benodigde dilataties te kunnen maken en het wildverband metselpatroon over de hoek te laten doorlopen. Hiervoor moesten de stenen schuin worden doorgezaagd. Op voorstel van de aannemer hebben we deze stenen (in totaal ongeveer 800 stuks) zelf in één lange zaterdag op maat gezaagd.

De gezaagde stenen die op de stalen lateien gemetseld zullen worden. Door de uitsparing komt de latei er straks niet onderuit.


In de hoek die uit deze stenen is gezaagd komt straks ofwel het kozijn (bij diep liggende kozijnen) ofwel een reep hoogwaardige isolatie (bij de vlak in de gevel liggende kozijnen).

Start van het metselwerk. De verspringende stenen voor de gemetselde ribbels en de schuin gezaagde hoekstenen zijn goed zichtbaar.
Aansluting van het metselwerk op het stelkozijn waar het aluminium straks tegenaan komt.
Detail aansluiting metselwerk op stelkozijn. In de uitsparing van de steen is de isolatie aangebracht.


Het metselwerk van de noordgevel na de eerste ochtend metselen! Het effect van de dunne voeg van gemiddeld 6mm is al goed zichtbaar.
Dekkleden en ijs
Om zoveel mogelijk eventuele uitbloei van het metselwerk te voorkomen hebben allerlei voorzorgsmaatregelen genomen, waaronder het toepassen van uitbloeiarme mortel en het rondom aanbrengen van dekkleden boven de gevels aan de rand van het dak.

De steiger op voor het aanbrengen van een uitrolbaar dekkleed.

De winter zorgde uiteindelijk voor aardig wat oponthoud van het metselwerk, waardoor het onderdak van Homatherm houtvezelplaten langer dan voorzien aan het weer werden blootgesteld. Dit materiaal is vochtbestendig en kan er tegen volgens de specificaties tegen. Maar toch waren we blij dat het metselwerk op 15 februari gereed was en het dak er een paar dagen later op ging!
Noordgevel met ribbels op hoogte.